Du är här

Hur går en ansökan om personlig assistans till?

Vår erfarenhet är att många människor upplever det som svårt och krångligt att ansöka om personlig assistans. Att ta jurdisk hjälp och rådgivning kan öka chansen till beslut. Låt oss förklara hur en sökprocess går till:

  • Det som avgör om du får personlig assistans är hur stort behov av hjälp du har kring grundläggande behov. Det vill säga att äta, andas, klä på/av dig, sköta personlig hygien, kommunikation eller annan hjälp som kräver ingående kunskaper om din funktionsnedsättning.
  • Ansökan ska göras skrifitlgen. Det är Försäkringskassan eller kommunen som kan bevilja ett beslut om assistans. Våra jurister är experter på lagstiftningen inom LSS och kan hjälpa dig att utforma din ansökan.
  • Ditt hjälpbehov behöver styrkas genom olika intyg som läkarintyg samt intyg från tex arbetsterapeut eller logoped. Du samlar själv in intygen och skickar dem till oss.
  • När ansökan är skickad kommer en handläggare från Försäkringskassan eller kommunen att höra av sig och vanligtvis göra ett hembesök hos dig för att få en helhetsbild av din vardag och ditt hjälpbehov. Under hembesöket finns vi med vid din sida om du själv vill det.
  • Därefter kommer ett förlag till beslut som våra jurister går igenom tillsammans med dig för att se att allting stämmer. Får du avslag eller beviljas färre timmar än du sökt har du rätt att överklaga - vi hjälper dig kostnadsfritt hela vägen oavsett hur utfallet blir! Vill du veta mer eller kontakta oss är du välkommen att ringa 019-603 22 90 eller fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig.
  • Fortfarande osäker på hur en ansökan om personlig assistans går till? Ta två minuter av din tid och se våran film, den förklarar hela processen!