Söka assistans

Rätt till assistans ska vara lätt.

Att ansöka om personlig assistans kan upplevas utmanande och mycket att hålla reda på - allt från lagrum till olika intyg och underlag för att en ansökan ska vara komplett. Vi finns här vid din sida och hjälper dig till rätt assistans.

En kvinna i rullstol sitter vid ett bord och får hjälp av en jurist.

Ett första möte

I vårt första möte lär vi känna dig och kartlägger vilka grundläggande behov du behöver hjälp med för att livet ska fungera.

Ansökan

För ett så bra beslut som möjligt hjälper vi dig med ansökan. Vi ser till att de intyg och bedömningar som krävs finns bifogade.

Tre personer sitter i en soffa: En personlig assistent, en rörelsehindrad och en jurist.
Två händer öppnar en brevlåda och lägger in ett par förseglade brev i den.

Beslutet

Får du inte det beslut du har rätt till så hjälper vi dig att bedöma nästa steg. Ska vi ompröva eller helt enkelt överklaga?

Uppstart

Vi formar assistansen utifrån ditt beslut och dina personliga önskemål. Du avgör också hur involverad du vill vara i uppstarten. Vi anpassar oss efter dina förutsättningar.

Två kvinnor är ute på promenad. En av dem sitter i rullstol.
En kvinna i rullstol sitter vid ett bord och läser tidningen, medan hennes assistent står bredvid henne och ler.

Stöd dygnet runt

Som kund hos oss har du och dina personliga assistenter tillgång till stöd av kompetensen som finns samlad hos Kura Support - allt från bemanning till frågor om lön.  

Nöjda kunder som bytt till oss.

"Alldeles fantastiskt nöjd. Vår uppdragschef är bland det bästa som hänt oss under våra år med assistans. En stor eloge även till vår jurist."

Mamma till kund

"Man blir alltid bemött trevligt och glatt av uppdragschef vad man än har för funderingar. Alltid finns det någon som kan hjälpa till."

Nöjd Kund

"Sen dag ett är vi väldigt nöjda med Kura. Det är roligt med allt som hittas på, t.ex. grillstund, bowling, läger mm. Det är trevlig att man får komma med förslag vad man önskar att göra."

Nöjd kund

Vad vi erbjuder dig

Att få rätt till assistans är att vara självständig och fri.

Ingen ska behöva känna sig utanför samhället för att man är annorlunda. Vi finns för att du med funktionsvariation ska känna dig inkluderad, trygg och glad.

Rätt juristhjälp

Jurister med rätt kunskap och erfarenheter som kämpar för dig. Vi är specialister på LSS och personlig assistans.

Tryggt stöd

Vi jobbar för att din assistans ska fungera. Vi finns dig här för dig dygnet runt, året runt. Vi är alltid bara ett samtal bort.

Få vardagen att funka

Slipp tänka på allt som rör din assistans, vi gör det åt dig. Allt från att en vikarie hoppar in när din ordinarie assistent är sjuk till att du alltid har en uppdaterad genomförandeplan.

En kvinna i rullstol sitter vid ett bord och får hjälp av en jurist.
Om Kura

Vi står upp för dig
- och dina rättigheter.

Våra LSS-specialiserade jurister har både kunskapen och erfarenheten att hjälpa dig till rätt beslut. Vi kan reglerna och dina rättigheter. Med oss vid din sida behöver du inte själv ta kontakten med handläggare, domstol eller eventuella intygsskrivare. Vi gör det åt dig och informerar dig hela tiden om vad som händer i ditt ärende.

Mer än 17 års erfarenhet av personlig assistans och LSS

Juridisk rådgivning och personlig assistans oavsett var du bor

Lokala kontor i Lidköping, Trollhättan, Örebro och Örnsköldsvik

Juridik - vår expertis

Söker du assistans? Så här hjälper vi dig att få rätt.

Att ansöka om assistans är snårigt och ibland svårt. Våra LSS specialiserade jurister ökar dina chanser till ett positivt beslut. Här förklarar vi hur det fungerar.

Vad avgör om jag kan få personlig assistans?

Personlig assistans är en mänsklig rättighet för dig med funktionshinder. Du har rätt till personlig assistans när du behöver hjälp med något av de grundläggande behoven. Det vill säga att äta, andas, klä på eller av dig, sköta din personliga hygien, kommunicera eller få medicinskt eller förebyggande stöd.

Hur går det till att ansöka om assistans?

Det finns två sätt att få beviljad assistans. För att få personlig assistans från Försäkringskassan behöver du tillhöra personkretsen och ha ett grundläggande hjälpbehov som överstiger 20 timmar per vecka. Om du inte kommer upp i 20 timmar kan du vända dig till din kommun för beslut. Våra jurister vägleder dig och hjälper till med ansökan.

Vad händer om jag får avslag på min assistansansökan?

Att ta rätt juridisk hjälp ökar såklart chansen till ett positivt beslut, men ibland händer det ändå att du inte får det svar du har rätt till. Det kan vara ett avslag eller färre timmar än vad du behöver. I sådana fall hjälper vi dig att ompröva beslutet eller överklaga.

Vad innebär omprövning av assistansersättning?

Rätten till assistansersättning omprövas av Försäkringskassan vartannat år för att säkerställa ditt behov. Det kan innebära att dina assistanstimmar ökar, men ibland också att de minskar. Är du missnöjd med Försäkringskassans beslut hjälper vi dig att överklaga.

Få juridisk hjälp att söka assistans.

När du vill öka dina chanser till rätt beslut, prata med oss så hjälper vi att ansöka. Vi är experter på LSS och Juridik inom Personlig assistans.

Våra tjänster

Hur vi kan hjälpa dig lite till.

Vi erbjuder allt från juridiskt stöd för ansökan till kvalitetssäkrad assistans. Allt för att du ska få det stöd du behöver för en vardag med mer glädje än utmaningar.

Vårt Assistanserbjudande

Vi sköter allt kring din personliga assistans, så att du kan slappna av.

Byta assistansbolag

Fungerar det inte med din
nuvarande assistansanordnare?

Juridisk hjälp

Vi stöttar er att tolka, överklaga
eller utöka ett assistansbeslut.