Du är här

Arbeta som personlig assistent

Vill du göra skillnad i en annan människas liv? Vill du ha ett viktigt, roligt och varierande arbete? Grattis! Då är arbetet som personlig assistent något för dig. 

När vi frågar våra medarbetare om vad som är det roligaste med att arbeta som personlig assistent är det vanligaste svaret vi får: "att få hjälpa en annan människa till en bättre vardag" eller "att få göra skillnad i en annan människas liv, ett arbete som är viktigt på riktigt".

Vad gör man då som personlig assistent? Personliga assistenter arbetar med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktionsnedsättning. Stödet kan vara utformat på många olika sätt och styrs av individens hjälpbehov. Det kan till exempel vara att hjälpa till i hemmet, möjliggöra en aktiv fritid, följa med till jobb/skola eller vara ett stöd i kommunikationen.

Den personliga assistenten har i uppgift att underlätta vardagen för den assistansberättigade. Arbetet är anpassat utifrån kunden man arbetar med och kan vara mycket varierande. Det kan handla om allt från att hjälpa till med hygien, förflyttningar, träning, matlagning, sköta hemmet och att hjälpa till med studier eller arbete. En del i arbetet kan också handla om att hjälpa kunden att kommunicera. Beroende på vem du ska arbeta hos kan krav och önskemål se olika ut och det framgår av annonserna för de aktuella tjänsterna som vi har lediga just nu. Se lediga tjänster här.

Som personlig assistent arbetar man under tystnadsplikt. Det innebär att man inte får lämna ut uppgifter om personen man arbetar med och hens privata förhållanden. Ett avtal om tystnadsplikt upprättas och signeras i samband med anställning. 

Eftersom personer med behov av personlig assistans i de allra flesta fall har behov av stöd och hjälp alla tider på dygnet kan arbetstiderna variera därefter.

Arbetet utförs i den miljö som kunden befinner sig  i som exempelvis hemmiljö eller inom olika verksamheter. Ibland kan tunga lyft förekomma, särskilt om man arbetar med personer som har rörelsehinder. 

Som personlig assistent på Kura omsorg får du:

Kollektivavtal

På Kura omsorg omfattas du som personlig assistent av Vårdföretagarnas och Kommunals kollektivavtal. Avtalet reglerar sådant som tjänstepension, arbetstid, semester, löneutfyllnad vid föräldraledighet och sjukdom.

Genom vårt kollektivavtal omfattas du även av ett antal olika försäkringar via AFA-försäkring. Läs mer om villkor och försäkringarna här: AFA försäkringar.

Tjänstepension

Avtalspension SAF-LO Fora

Inbetalningarna till Avtalspension SAF-LO börjar den månad som du fyller 24 år och slutar när du fyller 65 år. 4,5 procent på lön upp till 511 500 kronor. 

Friskvård

Som anställd hos oss på Kura omsorg har du rätt till skattefri personalvårdsförmån i form av friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget kan användas till en mängd olika friskvårdsfrämjande aktiviteter; exempelvis årskort på gym, massage, startavgifter till motionslopp, padel, sportfiske, hästkörning, yoga m.m. Friskvårdsbidraget gäller också om du är sjukskriven, föräldraledig eller arbetar deltid.